Risicokapitaal en bankleningen zijn niet de enige opties voor startups. Hoewel kapitaal inzamelen in de vroege stadia van bedrijfsontwikkeling van cruciaal belang is, zijn er alternatieve financieringsmogelijkheden voor startups. Als oprichter is fondsenwerving een van je belangrijkste verantwoordelijkheden, dus moet je alle mogelijkheden onderzoeken.

In het algemeen zijn er twee startup financieringsmogelijkheden waarmee oprichters geld voor hun bedrijf kunnen inzamelen: verwaterende en niet-verwaterende.

Hoe goed je ondernemingsplan ook is, een essentieel element van het succes van een start-up is je vermogen om voldoende financiering te krijgen om het bedrijf te starten en te laten groeien. Hoewel veel mensen hun nieuwe bedrijf financieren met eigen kapitaal of door geld te lenen van familie of vrienden, zijn er ook andere mogelijkheden. Maar startup oprichters moeten begrijpen dat het bijeenkrijgen van startup financiering nooit gemakkelijk is, en meestal langer duurt dan verwacht.

Op aandelen gebaseerde crowdfunding

Op aandelen gebaseerde crowdfunding , ook wel crowd-investing genoemd, is een financieringsstrategie waarbij een startup zich tot institutionele en individuele investeerders wendt voor kapitaal in ruil voor een deel van het eigen vermogen. Elke investeerder bezit een aandeel in de onderneming dat evenredig is met zijn investering. In tegenstelling tot andere crowdfunding methoden is deze optie een meer handige alternatieve financieringsstrategie die investeerders financiële effecten biedt, zoals bedrijfsaandelen of obligaties. De investeringen variëren sterk, en investeerders kunnen er al vanaf een paar honderd dollar in investeren.

Angel Investors

Angel investeerders zijn meestal personen die investeren in startende of jonge bedrijven in ruil voor een eigendomsbelang. Het investeren van investeerders in start-ups is in een versnelling geraakt, en opvallende succesverhalen zoals die van Uber, WhatsApp en Facebook hebben angel investors aangezet tot meerdere weddenschappen in de hoop op een bovenmatig rendement.

Hoe krijg je een financiering op basis van durfkapitaal?

Er is geen gegarandeerde manier om risicokapitaal te krijgen, maar het proces volgt over het algemeen een standaard volgorde van basisstappen.

  1. Zoek een investeerder

Zoek individuele investeerders – soms “angel investors” genoemd – of venture capital firma’s. Zorg ervoor dat je voldoende achtergrondonderzoek doet om te weten of de investeerder een goede reputatie heeft en ervaring heeft met het werken met startende bedrijven.

  1. Deel je bedrijfsplan

De investeerder zal je bedrijfsplan bekijken om er zeker van te zijn dat het aan hun investeringscriteria voldoet. De meeste investeringsfondsen concentreren zich op een industrie, een geografisch gebied, of een stadium van bedrijfsontwikkeling.

  1. Doorloop due diligence onderzoek

De investeerders bekijken het managementteam van je bedrijf, de markt, producten en diensten, documenten over bedrijfsbestuur, en financiële overzichten.

Zelffinanciering

Met zelffinanciering behoud je de volledige controle over de onderneming, maar je neemt ook zelf alle risico’s op je. Wees voorzichtig dat je niet meer uitgeeft dan je je kunt veroorloven, en wees vooral voorzichtig als je ervoor kiest om vroegtijdig pensioenrekeningen aan te spreken. Je kunt te maken krijgen met dure vergoedingen of boetes, of je vermogen om op tijd met pensioen te gaan schaden – dus vraag het eerst na bij de beheerder van je plan en bij een persoonlijk financieel adviseur.