Bedrijfsopvolging

Stratetisch Advies Centrum - BedrijfsopvolgingWat weegt zwaarder de familieharmonie of de continuïteit van de bedrijfsvoering?. Wat is de verkoopwaarde van uw bedrijf wanneer er de komende vijf jaar 90.000 familiebedrijven op de markt bijkomen?
Van deze familiebedrijven heeft 67% geen gedetailleerd plan van aanpak voor bedrijfsoverdracht in de toekomst.

Helaas gaan 14 familiebedrijven per week failliet. Kunt u het zich permitteren?

Bedrijfsopvolging doet u er niet even bij. Bedrijfsopvolging is een vak dat gaat over waardebepaling in een snel veranderende markt. Het gaat over projectmatig werken, over pensioen, over gedrag en veel andere aspecten waar u maar 1 keer mee te maken krijgt. Bedrijfsopvolging vraagt tijd en communicatie.

Een van de belangrijke vraagstukken is: Welke rol vervult de DGA voor, tijdens en na de overdracht? Laat u hierover strategisch adviseren. Het gaat immers over uw toekomst en hoe die financieel gewaarborgd is.

Een opvolger kiezen is niet eenvoudig
Er zijn veel factoren die bepalen of een opvolgingsplan nodig is, en soms is de logische en gemakkelijke keuze om het bedrijf gewoon in zijn geheel te verkopen. Veel eigenaren geven er echter de voorkeur aan dat hun bedrijf ook na hun dood blijft bestaan.

Het kiezen van een opvolger kan zo eenvoudig zijn als het aanwijzen van een familielid of assistent om de plaats van de eigenaar in te nemen. Er kunnen echter meerdere partners of familieleden zijn waaruit de eigenaar moet kiezen – elk met een aantal sterke en zwakke punten waarmee rekening moet worden gehouden. In dit geval kan er een blijvende wrok ontstaan bij degenen die niet werden gekozen, ongeacht welke keuze uiteindelijk wordt gemaakt. Partners die geen opvolger nodig hebben of willen, kunnen hun deel van het bedrijf gewoon verkopen aan de andere partners van het bedrijf in een koop-verkoopovereenkomst.

Een goede planning van de bedrijfsopvolging vereist een zorgvuldige voorbereiding. Bedrijfseigenaars die een vlotte overgang van hun belangen nastreven, hebben er baat bij een bekwame, ervaren adviseur zoeken om hen bij te staan bij deze zakelijke beslissing.

Chartered Strategist