Steeds meer MKB-bedrijven worden het slachtoffer van cybercriminaliteit

Uit recente gegevens van KPN blijkt dat steeds meer MKB-bedrijven dagelijks te maken krijgen met malafide websites en pogingen tot phishing. Deze alarmerende trend laat zien dat cybercriminaliteit geen probleem is dat alleen grote bedrijven treft, maar ook kleinere ondernemingen in het MKB.

In vergelijking met een jaar geleden is het aantal gevallen van cybercriminaliteit binnen bedrijven met maar liefst 34% gestegen. Dit betekent dat bedrijven veel vaker te maken krijgen met malafide websites, phishingaanvallen en websites die zijn geïnfecteerd met schadelijke software. Vooral het aantal pogingen tot phishing is schrikbarend toegenomen, met bijna een vermenigvuldiging van tien keer per week in vergelijking met het voorgaande jaar.

Het belang van cybersecurity voor MKB-bedrijven

Deze cijfers benadrukken het belang van goede cybersecuritymaatregelen voor MKB-bedrijven. Ondernemers moeten zich bewust zijn van de risico’s en de potentiële schade die cybercriminaliteit kan veroorzaken. Het gaat niet alleen om financiële verliezen, maar ook om reputatieschade en het verlies van klantvertrouwen.

Bescherm jezelf tegen cybercriminaliteit

Gebruik altijd unieke, sterke wachtwoorden voor al je online accounts, inclusief zakelijke e-mailadressen en andere bedrijfsgerelateerde applicaties. Vermijd het gebruik van eenvoudige wachtwoorden en verander ze regelmatig.

Houd al je softwaresystemen en applicaties up-to-date om kwetsbaarheden te minimaliseren. Installeer regelmatig de nieuwste beveiligingsupdates en patches die worden aangeboden door je softwareleveranciers.

Bewustwording is een cruciaal aspect van cybersecurity. Zorg ervoor dat al je medewerkers getraind zijn op het herkennen en vermijden van phishingaanvallen en andere vormen van cybercriminaliteit. Leer ze hoe ze verdachte e-mails en links kunnen identificeren en wat ze moeten doen in geval van een incident.