Nederland loopt in Europa voorop met de implementatie van het wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024

Eerder dit jaar is er een belangrijke ontwikkeling geweest in Nederland op het gebied van belastingmaatregelen. Het wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 is namelijk aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze nieuwe wetgeving zal ervoor zorgen dat multinationals en binnenlandse bedrijven met een omzet van € 750 miljoen of meer altijd minimaal 15% aan belasting over hun winst moeten betalen.

Internationaal akkoord

Deze maatregel is niet uit de lucht komen vallen. In oktober 2021 heeft Nederland namelijk een internationaal akkoord gesloten met maar liefst 138 landen. Dit akkoord heeft als doel om wereldwijde belastingontwijking tegen te gaan. Door dit wetsvoorstel nu naar het parlement te sturen, voert Nederland dit akkoord daadwerkelijk uit.

Impact op belastingontwijking

Belastingontwijking is een groot probleem, zowel nationaal als internationaal. Grote bedrijven maken vaak gebruik van verschillende constructies om zo min mogelijk belasting te betalen. Dit zorgt ervoor dat ze enorme winsten kunnen behalen, terwijl de samenleving hier de dupe van is. Met het wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 wordt hier een stokje voor gestoken. Bedrijven worden verplicht om ten minste 15% belasting te betalen over hun winst, ongeacht eventuele constructies die ze hebben opgezet.

Nederland als pionier

Wat Nederland uniek maakt, is dat het voorop loopt binnen de EU met de implementatie van dit wetsvoorstel. Het getuigt van leiderschap en een sterke visie op het gebied van belastingbeleid. Door deze stap te zetten, laat Nederland zien dat het serieus genomen moet worden als het gaat om het aanpakken van belastingontwijking. Andere landen binnen Europa kunnen een voorbeeld nemen aan deze progressieve aanpak.