Na jaren aan maatregelen kunnen we eindelijk weer aan de slag. Bedrijven die gesloten zijn door COVID-19 kunnen hun deuren weer openen en zijn er helemaal klaar voor. We hebben nieuwe energie gevonden en we willen er graag tegenaan. Toch heeft de pandemie flink wat roet in het eten gegooid waardoor we tegen een aantal complicaties zullen aanlopen de komende tijd.

De economische gevolgen van corona

De coronacrisis heeft negatieve gevolgen gehad voor de economie wereldwijd, zo ook in Nederland. Dit zien we in een aantal aspecten terug. Zo zien we een stijging in productprijzen, brandstof, personeel en nog veel meer zaken. Benodigd materiaal en voeding zijn bijvoorbeeld ook gestegen in prijs. Dit heeft ertoe geleid dat veel organisaties in de schulden terecht zijn gekomen. Voor sommige bedrijven is de pandemie zelfs de genadeklap geweest en hebben ze hun deuren voorgoed moeten sluiten.

Het wordt verwacht dat we nog zeker vijf jaar lang de consequenties van de pandemie zullen ervaren. We zien bijvoorbeeld een afname in investeringen en het arbeidsaanbod waardoor het voor zowel werknemers als werkgevers een moeilijke periode zal worden. Betekent dit dat we nu met onze handen in het haar moeten blijven zitten? Zeker niet.

Licht aan het eind van de tunnel

Om weer op te staan na een wereldwijde crisis dien je je bedrijf aan te passen. Het is bijvoorbeeld nodig om in kleinere vorm door te gaan om zo minder kosten te maken. Ook is het van belang om te beschikken over een financiële buffer om na jaren sluiting er weer bovenop te komen. Het vergt flink wat flexibiliteit, maar het is zeker te doen. Sterker nog, vorig jaar is het aantal ondernemers gestegen. Mensen hebben ervoor gekozen om tijdens de crisistijd hun eigen bedrijf te starten. Als ondernemer dien je in te spelen op de markt en zul je je moeten aanpassen waar dat kan.