Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een pand is. Het label wordt bepaald door een energieadviseur, die o.a. kijkt naar de isolatie en geïnstalleerde apparatuur. Niet alleen bij woningen is het energielabel van belang, ook bij bedrijven is het labeltje cruciaal. Tegenwoordig is het voor veel kantoren verplicht om te beschikken over een energielabel. Ben jij al op de hoogte van de energiezuinigheid van jouw pand?

De voordelen van een groen energielabel

Voor veel bedrijven geldt een verplicht energielabel: waaronder kantoren, horeca, winkels en onderwijspanden. Er is dus ook een grote kans dat jouw organisatie over het label moet beschikken. Bovendien zijn er een aantal regels die je na zult moeten leven met betrekking tot het energielabel. Zo moet het energielabel bij de ingang zichtbaar zijn en is label C het minimum van kantoren. Beschik je over een bedrijfspand, dan zul je dus een energielabel van C of hoger moeten behalen.

Maakt het echt uit of je beschikt over een groen, geel of rood label? Ja, dit maakt zeker uit. Als je een C-label of lager hebt, dan is je pand slecht geïsoleerd. Je verliest hierdoor veel warmte. Hoe lager het label, hoe hoger de stookkosten zijn. Als je beschikt over een groen energielabel kun je besparen op honderden euro’s aan kosten. Bovendien heeft de kleur van je label invloed op de verkoop- of huurkosten. Panden met een groen label worden over het algemeen sneller verkocht en vaak met een veel hoger bedrag vergeleken met panden met een rood label.

Tips om je energielabel te verbeteren

Er zijn een aantal zaken die je kunt ondernemen om het energielabel van je kantoor of woning te verbeteren. Een betere isolatie is de eerste stap die je zult moeten zetten. Zorg voor goed geïsoleerde ramen, muren en dak. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbelzijdig glas.