Een veelvoorkomende strategie in roerige (maar ook minder roerige tijden) is het overdragen van uw bedrijf. Natuurlijk met als doel om de maximale waarde te krijgen bij de verkoop, het krijgen van de beste voorwaarden en het vinden van de juiste koper.

De redenen om een bedrijf te verkopen of over te dragen hebben we in de vorige blog besproken.

In dit artikel staat centraal:

Wat is de taakverdeling voor- tijdens en na de bedrijfsoverdracht

Wanneer u een geschikte koper heeft gevonden, begint de daadwerkelijke bedrijfsoverdracht. Het is en blijft belangrijk om kopers te beoordelen op basis van de toegevoegde waarde voor uw bedrijf.

Tijdens de gesprekken en bijeenkomsten zal de interesse en financiële mogelijkheden van de potentiële koper(s) grondig getest worden. Bij de verkoop van familiebedrijven is dat anders – de verkoop daarvan wordt vaak uitgevoerd met een handdruk, maar verbale afspraken kunnen problemen veroorzaken. Een aandeelhoudersovereenkomst waarin de belangrijkste afspraken staan, moet dit voorkomen. Zodra er een aandeelhoudersovereenkomst is, wordt het veel eenvoudiger voor de verkoper om het bedrijf aan de volgende generatie over te dragen.

Voor een verkoop, moet een koop- en verkoopovereenkomst worden opgesteld met details zoals bedrijfswaardering, het verkoopbedrag, een betalingsregeling, of de ouder een inkomen blijft ontvangen, en of de ouder nog steeds bij het bedrijf betrokken wordt.

Een verkoopovereenkomst afsluiten met een derde partij is essentieel. Het helpt om experts in te schakelen om dit vaak langdurige proces te vergemakkelijken. Ook het emotionele aspect van de verkoop van een bedrijf kan worden beperkt door alles tot in de puntjes te regelen.

De beste nieuwe bedrijfseigenaar

Is uw opvolger binnen de familie de beste manager van uw bedrijf? Zo niet, zoek dan anderen die de vaardigheden en waarden hebben om het bedrijf goed te leiden. Zo wel, dan is dat goed geregeld.

  • De letter of intent (LOI). Zodra de koper is vastgesteld, wordt er een LOI opgesteld. Bij het proces van het verkopen van uw bedrijf zijn een groot aantal juridische documenten betrokken. Ga voor een overzicht alle juridische documenten tijdens een bedrijfsverkoop goed na en download enkele voorbeelden om vertrouwd te raken met de procedure.

Ook kunt u (als u dat nog niet had gedaan) een externe bedrijfsadviseur inschakelen om u bij deze juridische processen te begeleiden).

  • Due diligence. Due diligence wordt over het algemeen uitgevoerd door de overnemende partij of externe accountants en of due diligence-experts die in opdracht van de overnemer werken. Laat hierbij zeker een externe adviseur meekijken om ervoor te zorgen dat alle benodigde documenten op tijd klaar zijn, zodat het proces soepel verloopt. Due diligence wordt uitgevoerd op financiële, juridische en andere bedrijfsgebieden.
  • De overeenkomst. In de laatste fase wordt het contract opgesteld door een externe juridische partij. Normaal gesproken is het de verantwoordelijkheid van de overnemende onderneming om dit te doen.

Wat uw motivatie ook is om het bedrijf over te dragen is, laat u altijd adviseren door een ervaren bedrijfsadviseur.