Gedecentraliseerde financiering (DeFi) is in opkomst als instrument voor kleinere ondernemingen in ontwikkelingsmarkten. Met voornamelijk betrekking op geldovermakingen en kleine leningen.

DeFi platforms bieden een alternatief systeem voor het gebruik maken van blockchain voor transactiebankdiensten. Hun gedecentraliseerde aard betekent dat onboarding van transacties en markt gebaseerde risicobeoordelingen veel gemakkelijker te schalen zijn in het bredere systeem van een onderneming, omdat de toegang tot relevante informatie niet afhankelijk is van gecentraliseerde verwerking of een voorafgaande relatie. Vóór DeFi moest een onderneming voor elke bron van kapitaal anti-witwas- en “ken je klant”-controles uitvoeren en hun tegenhangers ervan overtuigen om tot dezelfde transactiebankprogramma’s toe te treden. Zij zouden ook niet in staat zijn om buiten de jaarrekeningen om het bewijs te leveren van de prestaties van hun schuld of hun schulden.

DeFi maakt de uitwisseling van betrouwbare gegevens binnen een systeem mogelijk, waardoor deze belemmeringen voor zakelijke financiële diensten worden verminderd.

Tot nu toe, echter, hebben de meeste ondernemingen DeFi niet serieus overwogen als een levensvatbaar alternatief voor de diensten van hun bank vanwege de volatiliteit van crypto-activa, onzekerheid over de regelgeving en de onvolwassen technologie die erbij betrokken is. Zelfs Tesla’s aankoop van 1,5 miljard dollar in bitcoin werd gemotiveerd door de directe financiële waarde van bitcoin als een actief, niet door zijn behoefte aan transactiebankieren.

Hoewel DeFi eerder de complexe eisen rond draagbare digitale ID voor bedrijven heeft opgelost en een routekaart heeft voor het bieden van toegang tot financiële prestatie track records in transactiebankieren, mist het volledig twee cruciale elementen: een één-op-één uitwisseling met fiat valuta; en interoperabiliteit tussen verschillende blockchains zodat tegenpartijen vrij met elkaar kunnen communiceren. Het eerste is noodzakelijk opdat cryptocurrency een stabiele opslagplaats van waarde zou bieden die als valuta kan worden gebruikt en een gemakkelijk toegankelijke interface met het traditionele financiële systeem zou hebben. Interoperabiliteit is van cruciaal belang om transacties op schaal te laten plaatsvinden in de sterk gefragmenteerde blockchainruimte.