Organisaties zijn in toenemende mate afhankelijk van onafhankelijke en tijdelijke arbeidskrachten, zelfs voor arbeidskritisch werk. Deze subgroep van freelancers die strategisch werk leveren in bedrijven of non-profitorganisatie heten ‘’agile talent’’. Zij brengen technische expertise in een organisatie – die niet beschikt over deze kennis – voor een kritisch project of initiatief. Door tijdelijke ondersteuning te bieden, maken ze het voor organisaties mogelijk om kritieke activiteiten kostenefficiënter uit te voeren.

De voordelen van agile talent is bekend in het bedrijfsleven. Maar een voordeel wat minder aandacht krijgt, is de bijdrage die zij kunnen leveren als mentoren voor de voltijdse medewerkers van een organisatie. Het inschakelen van externe deskundigen om interne medewerkers te helpen bij hun ontwikkeling is een waardevolle manier om aan de behoefte van beide te voldoen. Experts zijn vaak op zoek naar manieren om junior mensen in hun vak te helpen, en jongeren werknemers zijn hongerig naar training en ontwikkeling.

Als bedrijf kan je kanalen aanbieden voor het delen van kennis. Managers kloppen bij deze externe deskundigen aan voor hulp vanwege hun kennis en ervaring. Naast de projectbijdrage moet aan technische en functionele experts worden gevraagd om hun expertise te delen en het team te informeren over de beste strategieën en nieuwe innovaties in hun vakgebied. Een lunch met het team, bijvoorbeeld, helpt om de relatie van het team met de experts op te bouwen en versterkt de samenwerking en betrokkenheid. Meer formele methoden, zoals evaluaties na actie, zijn ook nuttig.

We leven in een tijd waarin bijblijven op technisch en professioneel gebied steeds belangrijker en moeilijker wordt. Samenwerken met externe deskundigen is een van de belangrijke instrumenten die managers hebben om bij te dragen aan de ontwikkeling van hun team. Het inzetten van agile talents als mentoren en coaches is een manier om de waarde van de investering van een organisatie in externe deskundigen te vergroten.