Een BV oprichten “Al vanaf €399”

Bedrijfsovername stappenplan

Met een simpele zoekopdracht op Google naar ‘BV oprichten’, is het eerste wat je tegenkomt: “Een BV oprichten – al vanaf €399”.

Klinkt als een goede deal! Maar waar dien je rekening mee te houden bij het oprichten van een BV? En nog belangrijker: Waarom richt je een BV op?!

Ik krijg de vraag regelmatig. Zelfs van ondernemers die al 25 jaar bezig zijn, de meesten willen gewoon focussen op hetgeen waar ze goed in zijn – hun bedrijf runnen. En niet bezig zijn met alles eromheen. Daar kom ik vanzelfsprekend bij kijken. De vraag kreeg ik gisteren wederom. Vandaar besloot ik er een artikel aan te wijden. De Besloten Vennootschap als rechtsvorm.

Wat is een bv?

Een bv (besloten vennootschap) is een rechtsvorm met zogenaamde rechtspersoonlijkheid. De bestuurder, of bestuurders zijn niet aansprakelijk met hun privévermogen voor eventuele schulden. Het kapitaal van een besloten vennootschap wordt onderverdeeld in aandelen, allen in bezit van de aandeelhouders. Daar ligt tevens de hoogste macht. De aandeelhouders hebben het recht om beslissingen te nemen over het bedrijf en namens het bedrijf.

Bij kleinere bv’s kan het zijn dat er maar een enkele bestuurder is. En in dit geval ook vaak de enige aandeelhouder. De bestuurder is dan directeur en grootaandeelhouder (dga).

Een dga is verplicht zichzelf salaris te betalen vanuit de bv. De gebruikelijke vergoeding bedraagt 46.000 bruto euro per jaar. Overigens kun je voor een lager bedrag in aanmerking komen, aan de fiscus dien je in dit geval aannemelijk te maken dat een lager salaris passender is. Bijvoorbeeld wanneer je niet fulltime, maar parttime werkt.

Voor het oprichten van een bv is (hier bestaat nog veel onduidelijkheid uit) geen startkapitaal nodig. Wel zijn er oprichtingskosten, de notaris schrijft een bv in door middel van een oprichtingsakte. Natuurlijk kost een notaris geld. Vanaf €399 inderdaad. In de oprichtingsakte worden de statuten vastgelegd, ook wordt hier duidelijk wie de aandeelhouders van de bv zijn.

Na de eenmanszaak is de bv de meest gekozen rechtsvorm door startende ondernemers. En hier ook het grootste verschil en de reden dat mensen kiezen voor een bv in plaats van een eenmanszaak: aansprakelijkheid en belastingvoordeel. Bij een eenmanszaak ben je als zzp’er persoonlijk aansprakelijk. Waar de bv een rechtsvorm is met rechtspersoonlijkheid, is de eenmanszaak een natuurlijk persoon, oftewel: geen onderscheid tussen privé en zakelijk vermogen. Gaat jouw eenmanszaak failliet, dan ga je ook persoonlijk failliet.

Waar dien je rekening mee te houden bij het oprichten van een bv?

Ten eerste, de kosten. De kosten voor het voeren van een Nederlandse bv zijn:

  1. €50 inschrijfgeld voor het KVK Handelsregister (eenmalig)
  2. €0,01 startkapitaal
  3. Notariskosten (varieert tussen de €500 en €1.000)
  4. Boekhouding / accounting fee (varieert tussen de €600 en €1.800 per jaar)

Ook het salaris is iets waar rekening mee gehouden moet worden. De directeur-grootaandeelhouder (dga: iemand die 5% of meer van de aandelen bezit), dient zichzelf minimaal €46.000 per jaar uit te keren. Voor start-ups geldt in sommige gevallen een lager gebruikelijk loon: € 20.000 per jaar.

Maar wat is dan een Holding BV?

Een holding is een bedrijf dat de uitstaande aandelen van andere bedrijven bezit. Een holding produceert gewoonlijk zelf geen goederen of diensten. Zij heeft tot doel aandelen van andere vennootschappen te bezitten om een ondernemingsgroep te vormen. In veel rechtsgebieden in de wereld worden houdstermaatschappijen echter meestal moedermaatschappijen genoemd, die niet alleen aandelen in andere ondernemingen bezitten, maar ook zelf handel kunnen drijven en andere zakelijke activiteiten kunnen ontplooien. Holdingvennootschappen verminderen het risico voor de aandeelhouders en kunnen de eigendom van en zeggenschap over een aantal verschillende vennootschappen mogelijk maken.

De voordelen van een BV op een rijtje

Ook biedt een BV nationaal en internationaal voor een goede reputatie. Veel afnemers doen liever zaken met een BV doordat het meer professionaliteit uitstraalt. Als je een bv opricht, krijg je te maken met verschillende soorten belasting:

  1. Vennootschapsbelasting
  2. Dividendbelasting
  3. Inkomstenbelasting over gebruikelijk loon

Het beëindigen van een Nederlandse bv

Als je het bedrijf wilt verkopen, dan kun je ofwel aandelen verkopen, ofwel het bedrijf uit de bv afstoten door de apparatuur, inventaris, etc. te verkopen. Als DGA moet je inkomstenbelasting betalen over de opbrengst van de verkoop van je aandelen. Als je het bedrijf afstoot, dan moet je vennootschapsbelasting betalen over de winst. Als een aandeelhouder in de vervreemdende bv zelf een bv is, dan betaalt deze holding theoretisch geen belasting over de opbrengst als zij 5% of meer van de aandelen bezit. Als je de bv wilt beëindigen, is een formeel besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders nodig. De bv moet dan schulden aflossen en dividend uitkeren.

Ook kun je een Nederlandse bv veranderen in een nv, bijvoorbeeld als je meer kapitaal wilt  aantrekken. Om een bv in een nv te veranderen, moet je onder meer de statuten wijzigen en een akte van omzetting laten opmaken door een notaris. Je kunt een bv ook omzetten in een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (VOF). Bijvoorbeeld bij tegenvallende winst.

 

Een BV oprichten voor €399 kan waardevol zijn, maar doe eerst goed onderzoek voordat je überhaupt start met nadenken over een BV structuur.

Meer weten over de voordelen van een BV of over het oprichten van een besloten vennootschap? Neem dan contact op!