De term gedecentraliseerde financiering, of kortweg DeFi, beschrijft een financieel systeem dat werkt zonder de noodzaak van traditionele, gecentraliseerde tussenpersonen. We zijn gewend dat alles via een bank en andere financiële instellingen gaat, zoals een wereldwijde beurs of de Centrale Bank, maar DeFi creëert een systeem dat op zichzelf kan functioneren.

Gedecentraliseerde financiering is snel in opkomst als een veiliger, transparanter en efficiënter alternatief voor traditionele financiële diensten

Door de noodzaak voor gecentraliseerde financiële instellingen te elimineren, creëren we een meer open en betrouwbaar financieel systeem, en een die veel toegankelijker is.

De kern van het initiatief is om traditionele financiële diensten open te stellen voor iedereen, door het verstrekken van een zogenaamde rechtenvrije financiële dienst ecosysteem op basis van, tot nu toe, de blockchain-infrastructuur.

DeFi is een afkorting van “decentralized finance,” een overkoepelende term voor een verscheidenheid aan financiële toepassingen in cryptocurrency of blockchain gericht op het verstoren van financiële tussenpersonen.

Deze financiële technologie is nieuw, experimenteel en niet zonder problemen, vooral op het gebied van veiligheid of schaalbaarheid.

DeFi haalt zijn inspiratie uit blockchain, de technologie achter de digitale munten Ethereum en Bitcoin, die het mogelijk maken dat verschillende entiteiten een kopie van een geschiedenis van transacties bewaren, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een enkele, centrale bron. Dat is belangrijk omdat gecentraliseerde systemen en menselijke poortwachters de snelheid en verfijning van transacties kunnen beperken, terwijl ze gebruikers minder directe controle over hun geld bieden. DeFi onderscheidt zich omdat het het gebruik van blockchain uitbreidt van eenvoudige waardeoverdracht naar een meer complexe financiële manier van controleren.

Misschien wel de meest bekende toepassing van decentraal financieren is online transacties via DeFi cryptocurrency

Maar decentraal financieren stelt men in staat om een aantal financiële toepassingen – zoals beleggen, verzekeren, ruilen, lenen en uitlenen op een efficiëntere en transparantere manier af te handelen. De belofte is als volgt:

Beveiligd door blockchain-technologie, zal gedecentraliseerde financiering de risico’s van fraude, corruptie en wanbeheer van uw vermogen verminderen. Daarnaast zal het ook het beheren van financiën veel kosteneffectiever en efficiënter maken, kosten of negatieve rente voor rood staan gelden niet meer. Er zijn geen of weinig kosten voor overschrijvingen, en het wachten op bankuren voor een transactie om geverifieerd te worden.

In grote lijnen is DeFi een ambitieuze poging om traditionele financiële use cases zoals handel, lenen, beleggen, vermogensbeheer, betalingen en verzekeringen te decentraliseren.

Decentrale financiën is een vorm van financiën die niet afhankelijk is van centrale financiële tussenpersonen zoals makelaars, beurzen of banken om traditionele financiële instrumenten aan te bieden, en in plaats daarvan gebruik maakt van slimme contracten.

De technologie, die tussenpersonen zoals banken en beurzen verwijdert van de handel in activa, kan een grote heroverweging vereisen van hoe de regulering van effecten werkt. Maar op korte termijn zullen er waarschijnlijk serieuze pogingen komen om de realiteit van die decentralisatie te testen.

Wanneer wordt DeFi voor iedereen gebruikbaar?

Terwijl meer en meer mensen worden aangetrokken tot deze DeFi toepassingen, is het moeilijk te zeggen waar het heen zal gaan. Veel daarvan hangt af van wie deze manier nuttig vindt en waarom. Velen geloven dat verschillende DeFi-projecten het potentieel hebben om hordes nieuwe gebruikers aan te trekken door financiële toepassingen inclusiever te maken en open voor diegenen die traditioneel geen toegang hebben tot dergelijke platformen.