Stratetisch Advies Centrum - Succes factoren

In het hele land worstelen werkgevers met de vraag hoe, wanneer en zelfs of ze werknemers weer op kantoor willen laten werken. In gesprekken met leiders van bedrijven in zeer uiteenlopende bedrijfstakken – de mensen die de uiteindelijke beslissing moeten nemen – was men het erover eens dat er geen consensus is.

Veel leidinggevenden hebben moeite om de snel veranderende verwachtingen te blijven balanceren, en terecht. Ze willen graag ontvankelijk lijken voor werknemers die genieten van hun nieuwe toegenomen autonomie, maar willen niet te veel controle opgeven. En ze veranderen voortdurend hun beleid als reactie op de eisen van de werknemers, en herzien aspecten van hun bedrijf waar ze anders misschien niet aan zouden hebben gesleuteld.

Begin oktober kondigde PwC in Amerika aan dat werken op afstand een permanente optie was

Werknemers hadden twee weken de tijd om te beslissen wat ze zouden doen. Dat is nog eens flexibiliteit. Wat werknemers laten weten wat ze in hun werkomgeving willen, is vanzelfsprekend veel belangrijker dan wat een aantal topmanagers aan de top van een organisatie bepalen.

Ook Google is en blijft bezig. Terwijl Google zich voorbereidt op de terugkeer van meer werknemers naar kantoor, wordt er een make-over van een groot deel van kantoorruimtes gepland. Bij Google speelt het volgende: waar sommige werknemers op vrijwillige basis zijn teruggekeerd, maar de meeste nog steeds op afstand werken. Blijft het bedrijf productief (en winstgevend). Toch is het idee bij Google dat het werken met beperkte persoonlijke interacties met collega’s niet lang meer duurt.

Constant thuis werken eist zijn tol. Aldus de CEO van Google.

Een groot deel van de werknemers liet afgelopen jaar weten dat ze meer uren maken dan vóór de corona pandemie. Voor velen waren de uren die ze met de auto of het openbaar vervoer doorbrachten, gewoon in hun werkdag opgenomen.

Het vervagen van de grenzen tussen de werkdag en de vrije tijd heeft bijgedragen tot een groeiend gevoel van onvrede onder de beroepsbevolking. We zijn benieuwd naar het verloop van het thuis werken in plaats van werk uitvoeren op kantoor.