De term bedrijfsconsolidatie verwijst naar het samenvoegen van verschillende bedrijfseenheden of ondernemingen tot één grotere organisatie. Bedrijven consolideren om uiteenlopende redenen, variërend van moordende concurrentie tot economische noodzaak. Wanneer bedrijfseigenaren fusies, overnames of verkopen overwegen, moeten zij hun persoonlijke resultaten in overeenstemming brengen met de fiscale realiteit van klanten, werknemers en investeerders. Een succesvolle consolidatie kan de dienstverlening aan de klant verbeteren, het marktaandeel vergroten en de totale bedrijfskosten verlagen.

Bedrijven hebben eeuwenlang geconsolideerd.

Als afspiegeling van het wel en wee van regionale economieën. Veel van de grootste bedrijven van vandaag, waaronder transport-, productie- en financiële bedrijven, zijn het resultaat van opvallende fusies. Moderne conglomeraten concentreren zich vaak rond een gedeelde infrastructuur, zoals een voedseldistributienetwerk voor meerdere restaurantmerken. Andere conglomeraten, zoals Warren Buffett’s Berkshire Hathaway of Richard Branson’s Virgin Group, kopen kleinere bedrijven met een sterke talentenpool.

Consolidatie bij het kopen en verkopen van bedrijven kan voor bedrijven een groeistrategie zijn

Door andere bedrijven over te nemen, kunnen bedrijven hun activiteiten en marktaandeel uitbreiden. Dit kan voordelig zijn voor zowel de koper als de verkoper. Voor de koper kan het toegang verschaffen tot nieuwe markten en klanten. Voor de verkoper kan het exit mogelijkheden en liquiditeit bieden. Er zijn een paar dingen die je moet overwegen voordat je aan dit type groeistrategie begint. Ten eerste moet je er zeker van zijn dat je over de financiële middelen beschikt om de overname te ondersteunen.

Ten tweede moet je een due diligence uitvoeren om er zeker van te zijn dat de over te nemen onderneming goed bij je bedrijf past. Ten slotte moet je voorbereid zijn op de uitdagingen die de integratie van twee verschillende organisaties met zich meebrengt. Als je consolidatie overweegt als groeistrategie, moet je een aantal zaken in gedachten houden. Maar als je het goed aanpakt, kan het een geweldige manier zijn om je bedrijf te laten groeien.