De zorg is onbemand. Er komt een zeer grote groep zorg voor mensen. Wat wordt er dan op MBO-niveau gedaan om zorgmedewerkers op te leiden? Er wordt vooral reactief in plaats van proactief gewerkt. De overheid zou meer scholing moeten financieren, zodat verzorgenden de best mogelijke zorg aan hun patiënten kunnen geven. Er zijn veel verschillende soorten zorg, en elk type vereist verschillende vaardigheden. Er moet meer worden geïnvesteerd in opleiding, zodat verzorgers beter toegerust zijn om met alle soorten situaties om te gaan.

Een aantal van de uitdagingen waarmee verzorgers te maken krijgen zijn:

 • Zorg verlenen aan patiënten met complexe behoeften
 • Omgaan met moeilijk gedrag
 • Medicatieschema’s beheren
 • Bijblijven met veranderingen in technologie

Al deze uitdagingen kunnen worden overwonnen met een goede opleiding. Zonder voldoende financiering is het echter erg moeilijk om zorgverleners de opleiding te geven die ze nodig hebben. Dit resulteert in een lagere kwaliteit van zorg voor patiënten en legt een onnodige druk op het toch al overbelaste zorgstelsel.

De overheid moet meer investeren in de opleiding van zorgverleners.

Zodat zij de best mogelijke zorg voor hun patiënten kunnen bieden. Dit zou de resultaten voor de patiënten verbeteren en de druk op het zorgstelsel in zijn geheel verminderen. Op deze manier kunnen de zorgmedewerkers proactief reageren in plaats van reactief. Hoe kan er meer proactief worden gereageerd? Bijvoorbeeld dankzij de 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Covey. Deze eigenschappen bestaan uit:

 • Eigenschap 1: Wees proactief
 • Eigenschap 2: Begin met het einde in gedachten
 • Eigenschap 3: Belangrijke dingen eerst
 • Eigenschap 4: Denk in termen van win-win
 • Eigenschap 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden
 • Eigenschap 6: Synergie
 • Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

Om te ontwikkelen als zorgmedewerker kun je dankzij de 7 eigenschappen van Covey alle uitdagingen overwinnen. De belangrijkste les die Covey ons leert, is dat goed en effectief leiderschap begint bij jezelf.