Het is een feit dat ondernemers een nogal eigenaardig soort zijn. We willen de baas zijn, voor onszelf werken en mensen voor ons kunnen laten werken. We willen de lakens uitdelen en uiteraard de ‘macht’ hebben om te kunnen werken zoals en wanneer we zin hebben. Maar nu de wereld een hardere plaats wordt om zaken te doen en de concurrentie op de markt (ongeacht de sector waarin je werkzaam bent) toeneemt, is de kans groot dat je veel te veel uren werkt – veel meer dan nodig is, en meer dan eigenlijk nodig is om productief te zijn.

Het is vast herkenbaar. De zomervakantie is nog maar een aantal weken voorbij en het management is al snel moe of uitgebrand. Het liefst willen ze alweer weg.

Er wordt veel gevraagd van mensen. Bijtanken en loskomen van wat je doet is essentieel. Maar hoe laden wij onze accu op?

Werk kan je uitputten, of je baan nu lichamelijke arbeid vereist of niet. Er is meer dan één manier om je moe te voelen, en de dagelijkse eisen van je werk kunnen je lichamelijk en emotioneel vermoeid maken, zelfs als je je dagen achter een bureau doorbrengt. Andere stressoren – van relatieproblemen, tot financiële zorgen, tot gezondheidsproblemen – kunnen de spanning nog opvoeren. En dan is er COVID-19.

Ga na welke veranderingen je zelf kunt aanbrengen

Als je je door je werk wat meer uitgeput voelt dan gewoonlijk, kan een goede eerste stap zijn om eens te kijken naar eventuele gewoonten die mogelijk bijdragen aan je vermoeidheid.

Voedzame maaltijden, beter slapen, en lichaamsbeweging zullen de stress natuurlijk niet op magische wijze doen verdwijnen, maar kleine veranderingen kunnen toch de sleutel zijn om vermoeidheid te verminderen en een burnout te voorkomen.

Fysiek aan de slag

En dan niet eens op de werkvloer. Struin je plaatselijke sportscholen en groepslessen af tot je er een hebt gevonden waar je fysiek aan de slag kunt gaan. Minstens twee dagen per week, een uur per dag. Als we de geest tot rust brengen door het lichaam te trainen, wordt het werk op magische wijze beter beheersbaar. Het is ook een geweldige manier om stress op het werk te verminderen, als je het in je agenda opneemt.

Mediteren

Meditatie is er in vele vormen, maar het eenvoudigste is om een rustige plek te vinden waar je je kunt concentreren op je ademhaling en je gedachten kunt ordenen. Dit helpt in tijden van veel stress, en zelfs maar 10 minuten per dag kunnen je helpen op te laden en je meer gefocust te voelen. Hier zijn genoeg gratis apps voor, ook kun je op YouTube de nodige meditatiefilmpjes (waarbij je alleen hoeft te luisteren) vinden.

Laat werk op je werk

Je voelt je misschien beter geïnformeerd en voorbereid op uitdagingen als je ‘s avonds en in het weekend je werk-apparatuur aan laat staan, of als je je e-mail blijft checken nadat je uitgeklokt bent voor de dag.

Wanneer collega’s of klanten echter weten dat je altijd bereikbaar bent, wordt het vaak bijna onmogelijk om je werk volledig los te laten.

Als je uitgerust en vol energie op je werk verschijnt, heeft iedereen daar baat bij.