In het vierde kwartaal van 2023 blijkt uit recente onderzoeken dat bijna 20 procent van de Nederlandse ondernemers ‘onvoldoende vraag’ als de belangrijkste belemmering ziet. Dit percentage is aanzienlijk gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen nog bijna 14 procent dit als voornaamste obstakel benoemde. Het aantal ondernemers dat worstelt met een afnemende vraag neemt dus al zes kwartalen op rij toe. Vooral in de industrie en vervoer en opslag wordt dit als de grootste bottleneck ervaren. Deze bevindingen komen overeen met recente rapporten van onder andere het CBS en NEVI, waarin wordt gewezen op de dalende productie in de Nederlandse industrie. Deze ontwikkelingen worden bevestigd door de meest recente conjunctuurenquête (COEN) van het CBS, MKB-Nederland, VNO-NCW, KVK en het Economisch instituut voor de bouw.

De impact van een afnemende vraag

Een afnemende vraag heeft een enorme invloed op de prestaties en groei van een bedrijf. Dit gebrek aan vraag kan leiden tot financiële problemen en zelfs faillissementen. Daarnaast kan het ook leiden tot onzekerheid bij ondernemers, aangezien ze niet weten hoe ze hun bedrijf in deze moeilijke tijden moeten laten groeien. Het is dus belangrijk voor ondernemers om manieren te vinden om met dit probleem om te gaan en te blijven innoveren.

Industrie en vervoer: de zwaarst getroffen sectoren

De industrie en de sector vervoer en opslag lijken het hardst getroffen te worden door de afnemende vraag. Deze sectoren zijn sterk afhankelijk van de economische groei en consumentenvraag. Wanneer de vraag naar producten en diensten in deze sectoren afneemt, heeft dit directe gevolgen voor de bedrijven die actief zijn in deze branches. Ondernemers in deze sectoren moeten zich bewust zijn van de uitdagingen waarvoor zij staan en proactief stappen ondernemen om hun bedrijf te beschermen en te laten groeien.

Maatregelen om met een afnemende vraag om te gaan

Hoewel een afnemende vraag een uitdaging kan zijn, zijn er verschillende maatregelen die ondernemers kunnen nemen om hiermee om te gaan:

1. Diversificatie van producten of diensten

Een goede manier om met een afnemende vraag om te gaan, is door te kijken naar andere producten of diensten die aangeboden kunnen worden. Door het portfolio uit te breiden en nieuwe markten aan te boren, kunnen ondernemers hun kansen vergroten en een bredere klantenkring aanspreken.

2. Innovatie en digitalisering

Innovatie en digitalisering spelen een cruciale rol in het stimuleren van de groei van een bedrijf, vooral in tijden van afnemende vraag. Door nieuwe technologieën te omarmen en processen efficiënter te maken, kunnen ondernemers zichzelf onderscheiden van concurrenten en waarde blijven leveren aan klanten.

3. Samenwerking en partnerships

Het aangaan van samenwerkingen en partnerships kan ook een effectieve manier zijn om met een afnemende vraag om te gaan. Door krachten te bundelen met andere bedrijven of organisaties, kunnen ondernemers nieuwe kansen creëren en hun marktbereik vergroten.