Als ondernemer is het niet ongebruikelijk om in de waan van de dag te leven en daardoor de regie over uw bedrijf te verliezen. U bent bezig met het beantwoorden van telefoontjes, het afhandelen van e-mails en het bijhouden van de administratie. Het is begrijpelijk dat u daardoor geen tijd en energie meer heeft om te werken aan de strategische koers van uw bedrijf. Maar hoe kunt u dit veranderen?

Als gecertificeerd strategisch adviseur voor het MKB kan ik u vertellen dat het belangrijk is om te onderzoeken waarom u door uw bedrijf geleefd wordt. Is het gebrek aan tijd? Zijn er bepaalde taken die u makkelijk kunt uitbesteden? Of is er sprake van een gebrek aan structuur of prioriteiten stellen?

Het antwoord op deze vragen kan u helpen om de volledige regie terug te krijgen

Het is belangrijk om niet te blijven praten, maar juist te doen. Ga aan de slag met het creëren van een duidelijke visie en strategie voor uw bedrijf. Breng in kaart wat uw doelen zijn op korte en lange termijn en bepaal hoe u deze doelen gaat bereiken.

Het is daarbij belangrijk om ook te kijken naar de huidige processen binnen uw bedrijf. Zijn er bepaalde taken die geautomatiseerd kunnen worden? Zijn er taken die u kunt uitbesteden aan een externe partij? Door efficiënter te werken, creëert u meer tijd en energie om te werken aan de groei van uw bedrijf.

Daarnaast kan het ook helpen om een sparringpartner te hebben

Iemand die met u meedenkt over de strategische koers van uw bedrijf en u kan helpen om de juiste keuzes te maken. Dit kan bijvoorbeeld een strategisch adviseur zijn, maar ook een collega-ondernemer of mentor.

Tot slot is het belangrijk om te blijven monitoren en bijsturen. Het is niet genoeg om eenmalig een visie en strategie te bepalen, maar het is ook belangrijk om deze regelmatig te evalueren en bij te sturen waar nodig. Door hier actief mee bezig te zijn, blijft u op koers en behoudt u de volledige regie over uw bedrijf.

Als MKB ondernemer is het belangrijk om de regie terug te krijgen over uw bedrijf en te werken aan de strategische koers. Door te onderzoeken waarom u door uw bedrijf geleefd wordt, efficiënter te werken en een sparringpartner te hebben, kunt u dit bereiken. Maar vergeet ook niet om regelmatig te evalueren en bij te sturen. Zo blijft u op koers en behaalt u succes met uw bedrijf.