Dankbaarheid is belangrijk omdat het een deugd is die ons helpt te waarderen wat we hebben. Het stelt ons ook in staat positiever en optimistischer te zijn, wat ons kan helpen uitdagingen te overwinnen. Bovendien zijn dankbare mensen gewoonlijk behulpzamer en vrijgeviger tegenover anderen. Tenslotte wordt dankbaarheid in verband gebracht met een betere lichamelijke gezondheid en welzijn. Al deze redenen onderstrepen waarom dankbaarheid belangrijk is. Dankbaarheid helpt ons een gelukkiger, gezonder en bevredigender leven te leiden. Hierbij 5 tips om een dankbaar persoon te zijn.

  1. Zeg elke dag hardop drie goede dingen die gebeurd zijn. Dit kan een leuke activiteit zijn om met je kinderen te doen als je ze instopt, of rond de eettafel met familie, maar het is ook heel krachtig om hardop dankbaarheid te uiten als je alleen bent.
  2. Houd een dankbaarheidsdagboek bij. Noteer de kleine dingen van je dag die belangrijk voor je waren, zoals de paar minuten rust die je had op weg naar je werk, of het feit dat de regenstorm van vanmiddag je kelder niet onder water heeft gezet. Als je een bijzonder zware dag hebt, kun je terugblikken op de pagina’s met opeengestapelde zegeningen in je leven.
  3. Zeg dank tegen je partner. Stellen die dankbaarheid uiten naar elkaar zetten een krachtige feedback lus van intimiteit en vertrouwen op, waarbij beide partners het gevoel hebben dat aan hun behoeften wordt voldaan.
  4. Bedank jezelf. Dankbaarheid hoeft niet altijd gericht te zijn op wat andere mensen voor je gedaan hebben! Zorg ervoor dat je jezelf bedankt voor de gezonde gewoonten die je in je eigen leven hebt aangebracht, zoals veel groenten eten of jezelf elke avond genoeg tijd geven om te rusten.
  5. Verander je perspectief. We weten allemaal dat we zorg moeten dragen voor de planeet en ervoor moeten zorgen dat zij duurzaam is voor toekomstige generaties. Maar soms is het moeilijk om te weten wat we precies moeten doen om te helpen. Als je hiervan bewust bent. Ga dan op zoek naar verschillende mogelijkheden om de planeet te helpen. Bewustwording is belangrijk.