Faillissementsbegeleiding – wat te verwachten?

Wanneer een ondernemer, organisatie of onderneming in financiële moeilijkheden terecht komt, is het zaak om de juiste beslissing(en) te maken. Het kan zijn dat de situatie van korte duur is, het kan echter ook zo zijn dat het teveel moeite kost om je als ondernemer staande te houden. In het ergste geval wordt er een faillissement aangevraagd.

Een faillissement aanvragen doe je liever niet, maar in sommige gevallen is er geen andere uitweg. Om failliet verklaard te worden, dienen er meerdere stappen genomen te worden. Een eerste stap is de aanvraag zelf indienen. Hoe een faillissement tot stand komt, tegen welke beslissingen je aanloopt en hoe je het beste uit een faillissement komt, verschilt per persoon, organisatie en rechtsvorm.

Het nemen van rationele beslissingen is hierbij essentieel, ook al komen er natuurlijk emoties bij een faillissement kijken. Om die reden is het zaak om je altijd goed te laten informeren over de mogelijkheden en de gevolgen van een faillissement aanvraag.

Faillissement begeleiding kan de uitkomst zijn. Een faillissement aanvragen doe je het liefst één keer, of het liefst natuurlijk niet! Omdat je geen ervaring hebt, kan het je veel geld, tijd of verdriet kosten.

Bij een faillissement hebben we te maken met 3 fasen

Voor, tijdens en na. In dit artikel doorlopen we de 3 fasen.

Voor: het is belangrijk om te bekijken en te bepalen hoe liquiditeitsproblemen tot stand komen. Wordt er vanuit privé of een holding geld gestort in een bedrijf dat niet rendeert? Heb je een grote klant die failliet gaat en word je in de slipstream meegezogen? Wordt er niet snel genoeg gereageerd op een veranderende situatie? Goed onderzoek in de voorfase zakelijk gezien is enorm belangrijk.

Wanneer bekend wordt dat er een faillissement wordt aangevraagd, ontstaat er onrust onder personeel, management en klanten. En hoogstwaarschijnlijk ook onder jezelf.

Er komen talloze vragen op:

  • Zou ik een doorstart willen?
  • Wat gebeurt er met medewerkers?
  • Hoe communiceer ik naar de stakeholders?

Het is zaak om eerst te kijken naar de rechtsvorm en faillissement. De rechtsvorm bepaalt de routemap. Faillissement verschilt per BV/CV/NV/Eenmanszaak/VOF.

Dit is voorwerk!

Tijdens: er verandert veel:

  • De curator treedt op in plaats van de failliet verklaarde.
  • De rechtbank heeft een heleboel papierwerk nodig.
  • Maar ook een verhaal: waarom faillissement aangevraagd wordt.

Emotie giert de hoek om, omdat je geen bewindvoerder meer van je eigen bedrijf bent. De curator bepaalt hoe en wat. Je hebt er niks meer over te zeggen, eigendommen zijn niet meer van jou.
Je wordt meegenomen in de flow van de curator, maar je wilt ook een eerlijk advies – ook in dat gesprek is het enorm belangrijk om iemand naast je te hebben.

Hoe communiceer je naar stakeholders? Dit kan jaren duren… je kunt zelfs nog allerlei claims krijgen. Het vraagt wel wat om faillissement niet als levenslang vonnis over je te krijgen.

Een tip die ik alvast kan geven: let goed op je eigen crediteurenpositie in je bedrijf. Zorg ook dat je zelf als crediteur niet benadeeld wordt.

Na: het moment na het faillissement is een bijzonder moment. Bij een doorstart is het goed om zo snel mogelijk door te pakken en je eigen versie van bedrijf te ontwikkelen, hierbij heb je strategie en visie nodig. Ook hier kan het zijn dat de besluitvorming lastig wordt. Het is ook lastig om opnieuw ergens te starten. Wat ga je doen na je faillissement? Dat startmoment is essentieel. Bijzonder is dat dit binnen een week kan gebeuren.

Tijdens een faillissement sta je op zakelijk vlak stil, op emotioneel vlak gebeurt er een heleboel. Laat daarom een bedrijfsadviseur met je meekijken. Soms kan eruit komen dat het allemaal niet zo heftig is en dat een doorstart mogelijk is.

Een bedrijfsadviseur inschakelen voor faillissementsbegeleiding kost inderdaad geld, maar als je het niet doet, kost het je veel meer geld!

Heb je vragen over failissementsbegeleiding? Neem dan gerust contact met mij op. Ik adviseer en ondersteun ondernemers en organisaties onder andere een faillissement.