Op 16 September 2021 kopte de NOS: “Minister Kaag betuigt spijt en wijt fouten Afghaanse evacuatie aan blinde vlek”

Dat er niet veel goed gegaan is rond de evacuaties uit Afghanistan erkende demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken in het debat met de Tweede Kamer.

Opvallend in dat artikel van de NOS was de volgende zinsnede:

Volgens de minister heeft Nederland rond de val van de Afghaanse hoofdstad gehandeld op basis van vijf verkeerde aannames. “Wat ik zeg is dat wij kennelijk een gehele blinde vlek hebben gehad in hoe erg en hoe snel het zo erg zou worden.”

Niet één of twee verkeerde aannames, maar wel vijf. Vijf verkeerde aannames. Dat is inderdaad een Blind Spot te noemen.

  1. De opmars van de Taliban, die sneller kwam dan verwacht
  2. Daarnaast was de “relatieve zwakte” van de Afghaanse strijdkrachten een verrassing
  3. De derde foutieve aanname was de snelheid waarmee Kabul zou vallen
  4. De vierde was de inschatting van de veiligheidsrisico’s rond het vliegveld
  5. De laatste tegenvaller die Kaag noemde, was de afhankelijkheid van de Amerikanen

Wat is een blind spot?

In de medische wereld wordt de Blind Spot als volgt uitgelegd: visuele informatie reist langs de oogzenuw in het oog voordat het zijn reis naar de hersenen begint voor verwerking. Er is een bepaalde plaats op de oogzenuw die geen receptorcellen heeft (het gebied waar de oogzenuw het oog verlaat), en die bijgevolg geen informatie kan ontvangen. Het resultaat is de blinde vlek.

In de psychologie wordt de Blind Spot aangemerkt als volgt: Blind Spot Bias is de neiging om zichzelf als minder bevooroordeeld te zien dan andere mensen, of om bij anderen meer cognitieve vooringenomenheid te herkennen dan bij zichzelf.

Een waardevolle tip, niet alleen voor mevrouw Kaag en politici

Erken je blinde vlekken. Stop met aan te nemen dat anderen zien wat jij ziet, voelen wat jij voelt, en denken wat jij denkt (dat is zelden het geval). Je blinde vlekken zorgen ervoor dat je niet inziet dat emoties, zoals angst en wantrouwen, veranderen hoe jij en anderen de werkelijkheid interpreteren en erover praten. Je denkt dat je begrijpt en onthoudt wat anderen zeggen, terwijl je in werkelijkheid alleen onthoudt wat je denkt over wat ze zeggen.

Ook als ondernemer, heb je ongetwijfeld een aantal Blind Spots.

Waarom zou je jouw Blind Spot willen ontdekken? Omdat het je zelfbewustzijn verhoogt, niet alleen gericht op jouw carrière of rol als leider, ook in jouw persoonlijke leven.

Het niet bewust zijn van de Blind Spot kan het aanzienlijk moeilijker maken om van jouw rol als leider een succes te maken. Dit is geen ramp. Het negeren van jouw Blind Spot is dat daarentegen wél.

Wel stelde Kaag dat ze niet wil spreken van “een totaal falen”, omdat er heel hard is gewerkt door veel mensen aan de evacuaties. “Nederland was het enige land dat 24 uur per dag doorwerkte.”

Later op de dag verscheen er een artikel op de NOS website waarin stond dat Sigrid Kaag ontslag neemt als minister van Buitenlandse Zaken nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen haar aannam. Premier Rutte heeft haar nog willen overtuigen ‘tot een andere weg’.

 

 

 

Beeld: NOS