In het bedrijfsleven is gender equality de gelijke behandeling van vrouwelijke en mannelijke werknemers op de werkvloer. Dit houdt in dat de werknemers gelijke kansen aangeboden krijgen en in overweging worden genomen nemen voor promoties, loonsverhogingen, gewenste banen en opname in besluitvormingsprocessen.

Met de gestegen aandacht in de afgelopen jaren zou je verwachten dat er vooruitgang is geboekt op het gebied van gender equality. Volgens onderzoek in de V.S. blijkt echter het tegendeel. De loonkloof tussen mannen en vrouwen is in 2020 nog steeds zichtbaar. Voor elke dollar die een man verdient, verdienen vrouwen slecht 0,81 dollar.

Naast de loonkloof is discriminatie een belangrijk onderwerp om aan te kaarten. In de VS zegt 42% van de werkende vrouwen gediscrimineerd te zijn op grond van hun geslacht. En dit gebeurt niet alleen in de VS. Vrouwen melden persoonlijke ervaringen met discriminatie zoals minder geld verdienen terwijl hun mannelijke collega’s hetzelfde werk doen, gepasseerd worden voor belangrijke opdrachten, behandeld worden alsof ze niet competent zijn, minder steun krijgen van senior managers en het herhaaldelijk ontvangen van kleine bewegingen op het werk.

Een van de redenen dat vrouwen minder geld verdienen dan mannen is dat vrouwen sterk de voorkeur geven aan tijdelijke flexibiliteit boven salaris. Dat wil zeggen dat zei bereid zijn om beter betaalde banen af te wijzen omdat de banen gepaard gaan met veeleisende of onvoorspelbare werktijden.

Vrouwen zijn vaak de hoofdouder, wat betekent dat zij vaker dan mannen de zorg voor de kinderen dragen. Een vast rooster kan de oplossing bieden. Met een vast rooster – Man werkt op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag en de vrouw werk op woensdag, vrijdag en zaterdag – kan iedereen in je bedrijf de kans krijgen om te slagen zonder dat gezin en privé daaronder hoeven te lijden.

The bottom line: Mannen en vrouwen willen werken voor goede bedrijven. Ga oplossingsgericht te werk en voorkom problemen op de werkvloer omtrent gender equality.