Mensen voelen meer druk om betere resultaten te produceren als gevolg van de toegenomen verwachtingen van hun werkgevers. Als gevolg daarvan gaan mensen uiteindelijk langer werken en brengen ze minder tijd thuis door. Je hebt als bedrijfsleider de plicht om iedereen in je team te helpen bij het in evenwicht brengen van de eisen van hun persoonlijk en beroepsleven. Zelfs de meest enthousiaste werknemers kunnen nog moeite hebben met het vinden van evenwicht.

Welke rol speelt het evenwicht tussen werk en privé?

Behalve dat het van cruciaal belang is voor relaties en gezondheid, kan het bewaren van een gezond evenwicht tussen werk en privéleven de prestaties van de werknemers stimuleren en de productiviteit verhogen. Eenvoudig gezegd, als je werknemers werk niet als een karwei zien, zullen ze zich meer inspannen, minder fouten maken, en meer bereid zijn om je bedrijf te promoten.

Stress kan het gevolg zijn van een gebrek aan evenwicht tussen werk en privé.

Werkgerelateerde factoren kunnen een nadelig effect hebben op de geestelijke gezondheid. De kans op geestelijke gezondheidsproblemen kan verhoogd worden door werkstress, geïsoleerde werkomstandigheden, weinig stimulansen voor inspanning, werkonzekerheid, en een gebrek aan controle op de werkplek.

Mensen ervaren van nature stress als ze geconfronteerd worden met moeilijke of riskante omstandigheden. Werken onder een strakke deadline, bijvoorbeeld, kan juist gunstig zijn en de oplettendheid, energie en productiviteit verhogen.

Gebruik technieken voor tijd management

To-do lijstjes, kalenders, en apps zijn allemaal effectieve hulpmiddelen om je tijdgebruik in de gaten te houden. Verminder “tijdverspilling” door je gewone week eens onder de loep te nemen. Winkel online, als je kunt, verkort je woon-werkverkeer, blijf van de sociale media af, en stel onnodige vergaderingen uit.

Stel beperkingen

Beperk de hoeveelheid tijd die je aan werken besteedt en plan tijd in voor andere hobby’s. Zet de telefoon uit, beperk je toegang tot werkmails, of breng een paar uur door zonder internet te gebruiken. Leer hoe je kunt weigeren.

Plezier hebben op het werk

De spreuk “Doe wat je leuk vindt en geniet van wat je doet” heeft aan populariteit gewonnen. Hoewel alle werk af en toe saai of moeilijk kan zijn, kun je, als je je werk echt veracht of het je leven ellendig maakt, overwegen om van beroep of zelfs loopbaan te veranderen.