Als je geïnteresseerd bent in technologie, heb je waarschijnlijk gehoord van het woord van het moment: de metaverse. De hype rond deze term heeft donderdag 4 november waarschijnlijk wel zijn hoogtepunt bereikt, toen Facebook aankondigde dat het de moederorganisatie van alle bedrijven ‘Meta’ zou noemen om alles af te stemmen op de ambitie om dé metaverse te bouwen.

Metaverse als het volgende grote computerplatform

Technologen zouden antwoorden dat het internet uiteindelijk zal evolueren naar de metaverse, die het volgende grote computerplatform zal vertegenwoordigen. Als het concept kan worden verwezenlijkt, zal het naar verwachting voor de samenleving en de industrie even ingrijpend zijn als de mobiele telefoon.

Het internet is vandaag vaak het belangrijkste toegangspunt voor miljoenen om toegang te krijgen tot informatie en diensten, met elkaar te communiceren en te socialiseren, goederen te verkopen en onszelf te vermaken. Er wordt voorspeld dat de metaverse deze waardepropositie zal herhalen – met als belangrijkste verschil dat het onderscheid tussen offline en online zijn veel moeilijker zal zijn af te bakenen.

  • Facebook heeft onlangs zijn naam veranderd in “Meta” om het bedrijf op één lijn te brengen met zijn ambities om de “metaverse” te bouwen.
  • Microsoft en Nvidia werken ook aan hun eigen versies van de metaverse.
  • De metaverse is nog geen realiteit, maar het zou de volgende evolutie van het internet kunnen zijn.
  • Het idee is dat “extended reality” – de combinatie van augmented, virtual en mixed reality – een belangrijk medium zal worden voor sociale en zakelijke betrokkenheid.

In de nasleep van de recente rebranding van Facebook hebben we veel gehoord over het woord meta.

Een plek waar gebruikers niet alleen scrollen, berichten plaatsen en commentaar geven, maar interacteren in een volledig gerealiseerde computergegenereerde wereld.

Denk aan een koppeling van digitale activa aan reële economische activiteit in de metaverse

Verwacht wordt dat de metaverse ook een sterke band zal hebben met de reële economie – en er uiteindelijk een verlengstuk van zal worden. Met andere woorden, de metaverse moet bedrijven en individuen in staat stellen op dezelfde manier als vandaag deel te nemen aan de economische activiteit. Simpel gezegd betekent dit de mogelijkheid om producten, goederen en diensten te bouwen, te verhandelen en erin te investeren.

Kenmerken en uitdagingen van de metaverse

Als dit alles de grondslagen van de metaverse verklaart, kan het helaas niet voorspellen hoe die er precies zal uitzien. Sterker nog, we bevinden ons nog steeds in de conceptuele fase van de metaverse.