Een Chinees bedrijf, China Sinomach Heavy Industry Corporation, bouwt kassen voor Egypte om groenten te verbouwen in de woestijn. Het project is naar verluidt het grootste van zijn soort in aanbouw in de wereld.

Bijna 80 fabrieken produceren 24/7 onderdelen voor de kassen

Sinds juli produceren ongeveer 80 fabrieken in China onderdelen voor de kassen nu de vraag dringend en massaal wordt.

“We hebben bijna alle productiemiddelen voor landbouwtoestellen in China gemobiliseerd,” zei Sun Guiheng, de aankoopverantwoordelijke van de projecten. “Velen werken de klok rond.”

De projectovereenkomst van 400 miljoen dollar werd in mei 2017 ondertekend tussen het Chinese bedrijf en de Egyptische regering. Naar verwachting zal het dit jaar worden voltooid. De kassen worden gebouwd in twee gebieden op twee uur rijden van Caïro, de Egyptische hoofdstad. Elke kas is groter dan een standaard voetbalveld. In totaal zullen het er ongeveer 3.000 zijn, met een oppervlakte van 30 vierkante kilometer.

Het ontwerpen van de kassen gaat in samenwerking met landbouwdeskundigen van Egypte

Hou Huicong, plaatsvervangend projectleider, werkt al vanaf het begin in Caïro aan het project.

“Elk nummer geeft een cluster van zes kassen aan. Elke cluster heeft een controlecentrum. Het gebied ligt in de buurt van een zijtak van de Nijl, dus we zullen greppels bouwen om het water voor de kassen om te leiden,” legde Hou uit.

Volgens de overeenkomst zal het bedrijf ook technische steun verlenen bij de installatie en het planten.

“Bij het ontwerpen ervan hebben we nog overleg gepleegd met de landbouwdeskundigen van Egypte. Deze kassen zullen worden gebruikt voor de teelt van groenten zoals tomaten, komkommers, aubergines en kleurpaprika’s. Het is gebaseerd op de marktvraag van Egypte en die van de omringende landen,” zei ze.

Meer dan 90 procent van Egypte ligt in de woestijn. De kassen zullen het mogelijk maken groenten te planten op dorre grond.