De succes- en faalfactoren verwijzen naar de allesbepalende factoren om de doelstellingen van een project te bereiken. Projecten bevatten altijd de volgende aspecten, vóór ieder project formuleer je deze drie pijlers:

  • Specifieke uitkomsten of resultaten
  • Middelen (materiaal, personeel, kapitaal)
  • Een begin en een einddatum

Dat is een begin. In deze serie blogartikelen lees je meer over de essentiële zaken om rekening mee te houden tijdens het laten slagen van een project. Waaronder:

Succesfactor 9: Duidelijke visie

Een visie hebben. Iedereen moet begrijpen waar zij naartoe gaan als teamlid of als stakeholder. Hoe daar te komen, zodat we kunnen werken aan een succesvolle oplevering. Het is niet moeilijk om te verzanden in de dagelijkse activiteiten. Met een duidelijke missie raken we niet van onze koers af en staan alle neuzen in dezelfde richting. Als projectmanagers en projectleden nemen we niet altijd genoeg tijd om vooruit te kijken naar waar het project naartoe gaat. Een visie zorgt voor actie in de tent. Een krachtige visie trekt ideeën, mensen en andere middelen aan. Het inspireert individuen en organisaties om zich het beste van zichzelf te laten zien.

Succesfactor 10: Gemotiveerd team

Dit hangt natuurlijk samen met een duidelijke visie. Waar een missie individuen en organisaties inspireert om zich het beste van zichzelf te laten zien, is een gemotiveerd team net zo belangrijk. Als projectmanager is jouw team de meest belangrijke resource. Zonder een projectteam zou het project niet tot een succesvol einde kunnen worden gebracht, het is essentieel dat de teamleden zich dagelijks gemotiveerd en geïnspireerd voelen.

Faalfactor 9: Onrealistische planning

Waar een wil is, is een weg… maar met een onrealistische planning is falen wel heel dichtbij. Projectmanagers of andere stakeholders die onrealistische verwachtingen stellen, hebben vaak geen inzicht in de complexiteit van een project. Er zijn verschillende oorzaken die ertoe kunnen leiden dat projectmanagers onrealistische verwachtingen stellen.

Net als het overwinnen van andere bezwaren, is een realistische planning essentieel. Hier is het belangrijk om vroegtijdig realistische verwachtingen te stellen en deze vaak te communiceren, liever te vaak dan te weinig! In een cultuur die verwacht dat er snel gewerkt wordt, moet men het werk zo plannen dat er geen of zo weinig mogelijk stilstand is.

Een planning zorgt voor structuur, doelstellingen zorgen voor meetbare resultaten. Er moet één iemand verantwoordelijk zijn voor de gewenste resultaten. Gewenste resultaten bereik je namelijk met specifieke doelstellingen. SMART doelstellingen.

Faalfactor 10: Onbekende technologie

Werken met een technologie die je niet kent is frustrerend, met name wanneer je een grote verantwoordelijkheid hebt. Er zijn een aantal dingen die je zorgvuldig moet overwegen bij het kiezen van projectmanagementsoftware. Kies voor de oplossing afgestemd op de processen en methoden van de organisatie, maar houd er rekening mee dat de software die je gebruikt ook je gedrag zal bepalen. Met andere woorden, als je de juiste software kiest, kun je efficiënter zijn. Natuurlijk werkt het ook andersom! Wanneer je niet op zoek gaat naar een oplossing die jou, jouw team en het senior management in staat stelt om naadloos samen te werken en te communiceren, zul je geen leuk project ervaren!